HomeGeschiedenisSoortenGevarenDragen
Een korset makenBenodigdhedenGeldbesparende oplossingen
Gebruikte bronnenLinks en linkpartners

 
 

Fotoverslag van het maken van een korset

Ga snel naar:
StofleggingPlakvliseline strijkenVastspeldenVastnaaienBaleinen inzettenVoeringPanden aan elkaar stikkenRanden afwerkenNestels inzettenSierband makenRijgenSierband bevestigenFournituren bevestigen

Stoflegging

Ik heb patronen verdeeld over de stof. De eerste keer lagen ze met de vleug mee (aait met de haren van het fluweel mee), maar dat heb ik gecorrigeerd. (Tegen de vleug in wordt de kleur dieper.) Ze liggen recht van draad, op de onderkant van de stof en zo dicht mogelijk bij elkaar.

Eerst goed vast spelden en met krijt de omtrek op de stof tekenen. Na het uitknippen, heb ik de knipjes erin gezet en met krijt voorzien van de analythische code (middenvoor, middenachter, enz.).

Plakvliseline strijken

Voor dit korset gebruik ik 2 verschillende soorten plakvliseline. Dit is verstevigende stof die je op de patroondelen kunt vastplakken met een strijkijzer. De glimmende kant bevat namelijk een waslaagje die zich aan de stof hecht door de hitte van het strijkijzer. Je kunt ze op maat knippen, vast spelden en opstrijken, maar ik heb het andersom gedaan.

Ik heb de uitgeknipte stofdelen onder het plakvliseline gelegd zodat ze direct vastgestreken konden worden. Weer recht van draad en zo dicht mogelijk bij elkaar. De witte plakvliseline is het stevigst en gebruik ik voor de voor- en achterkant van het korset; de delen die het stevigst moeten zijn. De zwarte dunnere plakvliseline zorgt alleen dat het minder snel kreukt en plooit en komen in de zijkanten van het korset, deze moeten wat buigzamer zijn voor bewegingsruimte.

Ik heb de analytische codes overgeschreven op het plakvliseline zodat ik nog steeds kan lezen welke delen waar horen. Daarna heb ik alle stukken nogmaals keurig uitgeknipt en voorzien van knipjes.

Vastspelden

Voor het gemak heb ik de stofdelen gelockt, maar dit hoeft niet, want alle naden komen aan de binnenkant.

Ik heb alle stofdelen op volgorde en rechtop op tafel uitgespreid. Ik ben aan een uiteinde van het korset begonnen met spelden, waarbij ik de knipjes van de naden op elkaar heb gelegd en overal een even brede naad heb gemaakt met de spelden. Net zo lang tot alle stofdelen van de buitenkant aan elkaar vast zijn gespeld.

Vastnaaien

Alle randen zijn keurig aan elkaar vast gespeld. Na het spelden, ga ik stikken, keurig op de lijn van spelden. Ik heb zwart draad gebruikt en aan het begin en einde van de naad goed afgehecht.

Ook het stikken heb ik gedaan door te beginnen bij een uiteinde en naar het andere uiteinde toe te werken. Net zo lang tot alle stofdelen aan elkaar vastgenaaid zijn. Door 2 lagen wit plakvliseline naaien gaat wat langzamer.

Baleinen inzetten

Baleinen op maat knippen. Voor de stevigere stofdelen knip ik het bredere witte balein op maat en voor de minder stevige stukken, knip ik het smallere doorzichtige balein. In dit geval gebruik ik dus plastic baleinen.

Deze plastic baleinen kan ik gewoon knippen met een schaar. Ik heb ze boven en onder de naad een cm. korter geknipt, zodat er ruimte is voor een naad. Daarna heb ik de toppen afgerond door de hoeken eraf te knippen en te zorgen dat er geen scherpe stukken meer aan zitten. Daardoor heb ik geen baleinstoppers nodig.

Baleinschachten spelden. Vouw de naden om, in de richting van de dichtst bijzijnde zijnaden. Zowel in de voorkant als de achterkant, wijzen alle naden nu naar de zijkanten. Strijk ze plat zodat ze steviger zitten en de stof mooi glad is.
De naden van de buitenstof zijn 2 cm. breed zodat je hier baleinschachten van kunt maken. Schuif de baleinen onder de naden en kijk hoeveel ruimte ze tenminste nodig hebben om ertussen genaaid te worden. Meestal is een schacht van 1 cm breed goed genoeg om de baleinen erin te kunnen schuiven.

Speld de naden vast op de afstand die je minimaal nodig hebt om de balein erdoorheen te schuiven.

Baleinschachten stikken. Als alle naden omgespeld zijn op de juiste breedte, dan kun je ze vast gaan stikken. Het is behoorlijk lastig om deze naden parallel te laten lopen aan de naad die ernaast loopt. Dit geeft wel het mooiste effect, dus naai rustig en recht.

Zorg dat de stof van elke naad glad ligt op de stof, zodat je geen rare plooien krijg.
Ik had de schachten gespeld en gestikt met de baleinen erin, maar dit was geen goed idee. De naden lagen daardoor niet strak op de stof en ik heb dwars door een balein heen gestikt toen ik scheef stikte...

Voering

De voering heeft geen baleinen en dus zijn de naden gewoon 1 cm. breed. Stik ze toch heel netjes op elkaar, zodat de voering niet langer of korter wordt dan de buitenstof van het korset. De voering heeft geen plakvliseline nodig, maar het moet wel plat zijn. Daarom strijk ik de naden open.

Controle. Controleer of de voering en de buitenstof even groot zijn en of ze, vanaf het midden, ook spiegelbeeldig aan elkaar lopen.
Zo niet, meet dan precies na welk stuk op welke hoogte hoeveel cm. langer of korter is en probeer het zo gelijk mogelijk te maken door deze delen los te tornen en opnieuw te stikken. Het staat netter als het korset zowel links als rechts vrijwel hetzelfde is.

Panden aan elkaar stikken

Leg de voering op de buitenstof, met de goede kanten op elkaar, en speld als eerste de uiteinden aan de zijkanten aan elkaar vast. Zodra je deze aan elkaar gestikt hebt, kun je nog 1 keer nakijken of ze wel even lang zijn. Als ze mooi op elkaar passen, dan kun je de bovenkant vast spelden en stikken.

Randen afwerken

Zodra je de bovenkant hebt gestikt, vouw je het korset buitenste buiten (let op de punten!). Speld de rand die je net gestikt hebt vast. Schuif hiervoor de baleinen iets omhoog zodat je daar straks niet op naait. Stik de rand aan de bovenkant vast, zodat deze niet meer kan verschuiven en pas op voor de baleinen. Vouw hem weer binnestebuiten en speld de onderkant vast. Controleer hierbij de lengte van de baleinen nog een keer, want dit is de laatste keer dat je erbij kan.

Het gat. Speld en stik de onderkant zo vast dat er in het midden nog een opening is. Deze is nodig om hem weer buitenste buiten te keren. Let hierbij weer op de puntjes. De afwerking van dit gat wordt wat lastiger. Zoals je misschien kunt zien op deze foto's heb ik het gat in de bovenkant gemaakt i.p.v. de onderkant. Een vriendin heeft me erop gewezen dat het mooier is als je deze afwerking verplaatst naar de onderkant. Dus vandaar.

De afwerking. Speld de randen vast voor de afwerking en vouw de opening in het midden zo naar binnen dat de randen binnen zitten en de opening bij de afwerking dicht wordt gestikt. Stik bij het gat dus iets meer langs de rand, zodat je zeker weet dat de randen vast zitten in het korset. Pas op voor de baleinen bij het stikken.

Nestels inzetten

Punten berekenen. Meet eerst de randen op. Kijk hoe de nestels mooi te verdelen zijn over de rand en bedenk hoeveel je er wilt gebruiken. Er zijn veel rijgmogelijkheden met een even en een oneven aantal nestels. Bedenk welke jij wilt kunnen uitvoeren. Let op de afstand van de randen en de dichtstbijzijnde baleinen. Deel de afstand tussen de bovenste en onderste nestel door het aantal nestels dat je ertussen wilt +1 en zet deze afstand uit over de rand, vanaf de eerste nestel. Merk de plekken met krijt in kruizen zodat je weet waar het midden van de nestel moet komen. En houdt de lijn recht.

Gaten maken. Ik moet eerst gaten maken, en dat doe ik met deze machine. Je hebt er ook tangen voor of je doet het met een hamer. De hulpstukken zitten bijgevoegd in het pakketje nestels. Houdt tijdens het maken van de gaten, de lagen stof goed recht en strak, zodat de 2 lagen op dezelfde plek gaten krijgen. Je kunt de stof langs de stofvouw vastzetten met spelden, om te zorgen dat de stoflagen goed op elkaar blijven bij het maken van de gaten.

Nestels inzetten. Met dit aparaat worden de nestels ingezet. Ook dit kan met de tang of hamer, door de mondstukken te veranderen, die ook bij de nestels in het pakje zitten. De grote hoge delen gaan vanaf de buitenkant van de stof door het gat. De ring wordt er vanaf de binnenkant op vast gezet.
Bij dit korset heb ik een kant van de ringen verkeerd om ingezet. Met de ringen aan de buitenkant en het hoge deel aan de binnenkant. Let daar dus goed op! Als de nestels met de ringetjes naar binnen zitten, staat dit mooier.

Ik heb hier gekozen voor het even getal van 8 nestels. Bij het rijgen met 2 veters, kan ik deze mooi op de taille aan elkaar binden.

Sierband maken

De sierband maak ik hier van 2 stroken kant, gerimpeld onder een lint. In het midden wissel ik van plooirichting. Dit open stuk komt middenvoor op het korset. Zo lopen de plooien evenwijdig aan beide kanten van het korset naar beneden.

Rijgen

Eerst rijg ik het korset in met 2 linten, die samen komen op de taille. Met deze rijgmethode zit het korset dus het strakts op de taille. De plek met de strik zit altijd het strakst. Maar eigenlijk had ik dit korset ontworpen op een V-vorm op de rug. Daarvoor hoort het dus eigenlijk ingeregen te worden met slechts 1 lint, met de knoop onderaan. Als het korset op de paspop zit vastgeregen, wordt de sierband erop vast gespeld.

Sierband bevestigen

Sierband vastspelden. Het platte stuk komt middenvoor en de rest wordt verdeeld langs de randen, zodat er een mooie vloeiende lijn ontstaat. Speld het goed vast, want zodra het van de paspop af komt, is de vorm die je op de paspop zag er meteen uit en kan je de lijn niet zo makkelijk corrigeren.

Zet alvast een extra dikke naald in de naaimachine om door alle lagen plakvliseline heen te komen. Bij mij brak de naald bij het naaien... Haal de rijgsels er helemaal uit, voordat je gaat stikken, anders kun je ze mee stikken, zoals bij mij is gebeurd.

Sierband vast stikken. Begin in het midden met stikken, middenvoor, want terwijl je naar de uiteinden naait, wordt het lint strakker over het korset verdeeld dan dat je het gespeld had. Hierdoor blijft het midden in het midden en houdt je bij de uiteinden nog extra sierband over die je nu netjes af kunt knippen.

Voorzichtig. Naai met zwart garen zo recht mogelijk over het zwarte lint heen, zodat je meteen al het kant ook vastzet met de plooien. Maak bij elke balein even een tussenstop. Je kunt het voetje omhoog zetten, de draad eroverheen spannen en verderop weer verder naaien. Zo blijft de draad strak en niet onderbroken, en breekt de naald niet op de balein.

De baleinen kun je eventueel duidelijk aangeven door spelden overdwars over het lint te spelden op die plaatsen. Als je beide kanten vast hebt gezet, knip je de overige stukken band recht af en niet te kort.

Fournituren bevestigen

Strikjes vastzetten. De 3 strikjes komen recht op het zwarte lint, aan de uiteinden en in het midden. Speld ze eerst vast, zodat ze mooi verdeeld zijn, en naai ze daarna met de hand op het korset. Probeer hierbij niet door de voering heen te komen met de naald, zodat ze onzichtbaar vastzitten.

Ophanglusjes maken. Knip 2 stukken lint af, op een lengte waar het korset mooi op zou hangen. Knip de uiteinden recht af en vouw een uiteinde om het andere heen.

Ophanglusjes vast stikken. Zoek de baleinen aan de zijkanten van het korset en speldt de lusjes hierboven vast. Zorg dat het omgevouwen uiteinde met het losse stukje naar binnen zit en dat beide uiteinden vastgestikt worden, terwijl het zichtbare uiteinde niet boven het korset uitkomt. Stik dit vast op de afwerkrand aan de bovenkant.

 

 
 

Contact: Touched by Magic.comDisclaimer