Kruiden onder B

Basilicum / Basiliekruid / Koningskruid / Dark Opal / Purple Ruffles
Ocimum Basilicum / Ocimum Basilicum Purpurascens

Medische eigenschappen;
Het is geslachtsdriftverhogend, verhelderend, versterkend, opwekkend en verwarmend. Het kan goed werken tegen hoofdpijn (migraine), borstinfectie bij borstvoeding en andere infecties, hoest, allergische reacties van de luchtwegen (hooikoorts en astma), verzacht misselijkheid en andere maagkwalen (spijsvertering, kramp), helpt tegen de hik, reinigd nieren en ingewanden, bevordert de weerstand, helpt de menstruatie reguleren, helpt tegen bijen- en wespensteken, haarproblemen, slaap, reuma, stimuleert de bloedsomloop, helpt bij een verstopte huid en acne, werkt verfrissend, reinigend en versterkend op de huid. Bij verkoudheid kun je een hete infusie van basilicumblaadjes drinken, vlak voor je gaat slapen. Ook inwendig gebruiken bij griep, maagontsteking en als verlichting voor buikkramp bij menstruatie. Om muggen te weren kun je het sap van de blaadjes over je huid smeren. Het is ook een goed huishoudmiddel tegen insecten- e.d. beten. Het word veel gebruikt om kamers op te frissen; als strooikruid tegen insecten. Bij zee- of wagenziekte, kun je rustig een koude infusie van de blaadjes drinken. Basilicumthee helpt bij flatulentie, misselijkheid en nervositeit en heeft een positieve werking op hersenactiviteiten. Hierdoor is het ideaal bij examens of stress. Het stimuleert en verfrist de geest, scherpt de zintuigen en concentratie, helpt tegen hysterie, zenuwen en depressiviteit en werkt positief na een uitputtende ziekte. Wijn met basilicumblaadjes is een effectief tonicum. Deze plant trekt vlinders en bijen aan. Zet hem in potten op de versterbank tegen insecten of vliegen, of hang ze in bosjes te drogen.
Het kruid, evenals de olie vermijden bij zwangerschap!
Magische eigenschappen;
Basilicum komt waarschijnlijk van het Griekse woord 'koning'. In India is het een heilige plant, en staat het bekend als tulasi. Het is toegewijd aan de Goden; Vishnu, Krishna en Shiva. Doordat het geassocieerd was met mooie Goden, werd het in Inda ook geassocieerd met liefde. Men geloofde er dat het ongeluk breng om in huis te sterven. Dus legden ze de stervende onder een basilicumstruik. Later werd de dode begraven met een takje basilicum op de borst; dit werd gedacht een vrijgeleide in het Paradijs te zijn. In Tudor-Engeland was het de gewoonte om een potje basilicum te geven als teken van liefde. De oude Grieken boden hun gasten een takje basilicum aan als verwerlkoming. Voor de Romeinen was het een kruid van vruchtbaarheid en in Italië geloofde men dat als een meisje een takje basilicum aannam van een aanbidder, ze verliefd op hem zou worden. Als een man een jong scheutje verse basilicum aannam van een meisje, zou hij haar eeuwig liefhebben. Daarom trekt dit kruid liefde aan, en bevestigd deze. Basilicumpoeder over een geliefde uitstrooien behoed hem voor ontrouw. Vroeger gooiden Egyptische vrouwen basilicum uit rond een graftombe. Als je een gezonde basilicumstruik kweekt, zou je een contstante stroom van aanbidders krijgen. Het kruid is goed voor liefdesdrankjes en liefdeswensen; Wijn met basilicumblaadjes is een afrodisiacum. Basilicumolie helpt sympathie te winnen. Het is de verjaardagsbloem van 12 julie en staat onder invloed van Mars, vuur en het teken Schorpioen. In de taal der bloemen zegt ze; Beste wensen, warme vriendschap. Het is ook het kruid voor exorcisme, rijkdom/geld, zuivering, bescherming, welvaart, evenwicht, vrede, geluk, overwint angst voor de echte wereld en het is het traditionele kruid van Candlemas. Gebruik het als wierook, of brand het in fijngemalen vorm tijdens spreuken. Ophangen bij de ingang van een bedrijf, trekt klanten aan.
Hoe te houden;
Niet naast wijnruit planten. In het voorjaar zaaien en opkweken in potten op een lichte vensterbank of uitplanten in een kruidentuin na de vorst, met een onderlinge afstand van 30 cm. Hij kan gekweekt worden in een ondiepe pot. In de zomer terugsnoeien vóór de bloem- en zaadvorming en alleen de groeitoppen. Het houd schadelijke insecten onder controle in de tuin.
Te gebruiken delen;
De hele plant.
Toepassingen;

Voeg het toe aan tomaten, pesto, soep, fijngehakte blaadjes van verschillend gekleurde variaties voor salade, eenpansgerechten, vers met tomatensaus bij pasta, vegetarische maaltijden, kaas(gerechten), fijngehakt in eiergerechten, makreel, schaal- en schelpdieren en allerlei (andere) mediterrane gerechten. De gekleurde vorm Dark Opal kan ook gebruikt en gegeten worden. (Ocimum basilicum Purpurascens / Purple Ruffles)
Om het te bewaren, kun je het kruid fijnhakken en invriezen met water, tot ijsblokjes.
Als tinctuur 2x daags 15 druppels.

Belladonna / Wolfskers / Duivelskruid / Heksenkruid / Doodskers / Tovenaarsnachtschade
Atropa Belladonna

Medische eigenschappen;
De plant heet Belladonna (mooie vrouw) vanwege de pupilverwijdende eigenschap waar Egyptische vrouwen gebruik van (wisten te) maken. Vandaag in de geneeskunde komt dit nog steeds van pas bij oogonderzoek.
De eerste gifstof die de plant bevat werkt bedwelmend en maakt willoos. De 2e veroorzaakt verwardheid, opwinding, hallucinaties en soms razernij. Een tinctuur van deze 2e gifstof bestrijd kramp en pijn. In de homeopathie bestrijd Belladonna krampen, kolieken, zenuwpijnen, maagsweren, astma en andere problemen van de ademhaling, hersenvliesontsteking en hoge koorts bij kinderen.
Magische eigenschappen;
Het werd o.a. gebruikt in heksenzalven, welke tot een diepe trance leiden naar een soort astrale reis. Door de gevolgen van het gebruik van heksenzalf (dingen zien in trance) komen de verhalen over heksen rondvliegend op bezemstelen. Bij gebruik van de juiste hoeveelheid van de bessen of zaden kan belladonna visioenen opwekken. Het is uiterst giftig! Het woord Atropa herinnert aan 1 van de 3 Griekse schikgodinnen; Atropos (De Onontkoombare) die de levensdraad doorsnijd. Het word vaak gebruikt als magisch, ritueel kruid, maar ook vaak als gif. De vele giftige stoffen kunnen al door aanraking van de bessen e.d. tot vergiftigingsverschijnselen leiden!
Hoe te houden;
De bruinrode bloemen staan van juni tot augustus en transformeren naar diepzwarte glanzende bessen, welke de hoogste concentratie gifstoffen bevatten van de hele plant! Een bes kan binnen 3 uur tot de dood leiden! Drie zoete bessen zijn voor een kind dodelijk! Soms komt de plant in september voor een 2e keer tot bloei.

Bergamot (CB) / Wilde Bergamot (MF) / Rode Bergamotplant (MD)
Citrus Bergamia / Monarda Didyma / Monarda Fistulosa / Monarda Citriodora

Medische eigenschappen;
(CB) De olie is evenwichtsherstellend, insectenverdrijvend, kalmerend, ontmettend, opwekkend, pijnstillend, en verfrissend. Het werkt hartversterkend, helend, koortswerend, krampstillend, maagversterkend, geurverdrijvend, spijsverteringsbevorderend, windverdrijvend en wormverdrijvend. Na gebruik van de olie, niet in de zon of onder de zonnebank gaan; het maakt de huid overgevoelig voor zonlicht. Maar deze olie is ook te koop zonder deze stof erin. De plant is goed voor de vette huid, helpt tegen acne, eczeem, koortsuitslag, psoriasis, schurft, spataderen, wondjes, bette hoofdhuid, kalmeert het zenuwstelsel, verkwikt de geest, verzacht angst en verdriet en helpt tegen depressiviteit. Te veel kan irriterend werken (op gevoelige huid). Het verlicht een opgeblazen gevoel, moeilijke stoelgang, aambeien, kolieken, helpt tegen eetstoornissen, remt waterpokken en gordelroos en verlicht aandoeningen van de luchtwegen. Je kunt een stoombadje nemen bij borstklachten.
Magische eigenschappen;
(CB) In voodoo wordt bergamot gebruikt om boze geesten te weren en om deelnemers voor initiatieriten (bezenheid) mee in te wrijven.
Hoe te houden;
(MD) De rode bergamotplant trekt insecten aan. Plant deze naast fruitbedden om vogels af te lijden, van het fruit, met de insecten. Deze bergamot trekt ook bijen aan. Deel de volgroeide pol om de paar jaar, anders wordt ze kaal in het midden.
(MC) De bergamotplant geurt bij kneuzing van de bladeren, sterk naar citroen en kan op dezelfde manier gebruikt worden als de rode bergamotplant. Deze trekt vlinders en bijen aan.
Te gebruiken delen;
De bladeren.
Toepassingen;
De bloemen kunnen door fruitsalades of andere salades als garnering. Voor droogbloemen kun je de bloeiende stengels gebruiken omdat deze scharlakenrood zijn na het drogen. De bloemen drogen natuurlijk op. De olie is te gebruiken voor geurkaarsen. Een thee werkt ontspannend en deze kun je inhaleren bij borstklachten. De bloemen kun je geplet toevoegen aan gesmolten was voor kaarsen of gebruiken in potpourri of geurzakjes.

Berk (BA) / Ruwe Berk (BP)
Betula Alba / Betula Pendula / Betula Lenta

Medische eigenschappen;
Berkenolie helpt tegen reumatische pijnen. Indianen gebruikten soortgelijke olie, dat kan verzachten als het ingemasseerd word op de pijnlijke plekken.
Het stimuleert en zuivert het systeem en vermindert stress en vermoeidheid door hard werken. Berkenbladeren zorgen voor een goede vochtbalans, het bevordert de doorspoeling van de urinewegen en voorkomt jicht, nierstenen, niergruis en blaasontsteking. Het werkt bloedzuiverend, ontsmettend, als een plaspil bij zwakke hart- of nierfuncties, opwekkend, wondhelend, tegen overgewicht en transpiratie.
Magische eigenschappen;
Berkentwijgen weren heksen. Op de nacht van Beltane hing men groene twijgen boven de staldeuren. Dit is gekerstend en sindsdien worden tijdens Sacramentsprocessie huisen in Midden-Europa nog steeds hiermee versierd.
In Engeland waren in mei kwaadaardige elven op pad. In deze gevaarlijke maand stak met s'ochtends lijsterbes- en berkentakken in zaaibedden.
Het is de Geheime boom van de Kelten. De traditionele heksenbezem is gemaakt van berkentwijgen, bij voorkeur van een boom die getroffen is door bliksem; 'want deze is aangeraakt door de God Thor'. Gebruik het voor het maken van een staf of ander magisch gereedschap.
Het word geassocieerd met reiniging, gezondheid, wijsheid, nieuw begin, maaninvloeden, bescherming van jongeren, vrolijk, vitaal, inspirerend. Element; water en op de tweede plaats lucht. Planeet; Venus, andere planeten; Maan, Saturnus, Pluto. Geslacht; mannelijk.
Te gebruiken delen;
Bladeren en sap.
Toepassing;
Berkenextract in badwater verlicht artritische en reumatische pijn en stijve gewrichten. Berkenolie of -sap voor uitwendige massage. Vermeng het met andere gedroogde kruiden voor een goede nachtrust. Een aftreksel van de bladeren kan gebruikt worden als haarconditioner voor elk haartype.

Bernage / Bernagie / Borage / Koude Drinkkroes / Kruid der Blijheid / Komkommerkruid / De Welgezinde
Borage Officionalis

Medische eigenschappen;
Een kruideninfusie kan gebruikt worden als tonicum of hartversterker. Ook word het gebruikt om te laten zweten, koorts te laten dalen en bij keelaandoeningen. Het versterkt het immuunsysteem. Een kompres helpt tegen vermoeide benen. Het is bloedreinigend en spierontspannend.
Zaden van borage stimuleren de aanmaak van prostaglandines welke onmisbaar is bij de hormoonhuishouding van de vrouw. Het werkt bloedzuiverend, tegen PMS, depressie of prikkelbaarheid in de menopauze, verminderd stress. Het verkoeld en reinigt door gifstoffen in de huid en urinewegen uit te drijven. Borage olie werkt positief bij een verstoring van de hormonen (PMS,  menopauze). Het stimuleerd de bijnierschors en daardoor de cortisonaanmaak welke effectief is bij huidproblemen, rimpels, droge huid, huidstriemen, huidverslapping en veroudering en droog exceem. Een (stoom)bad reinigt, beschermd, voed en verzacht de huid.
In de middeleeuwen gaf men bernagiethee aan jongedames met liefdesverdriet. Het moest de wegkwijnende harslag genezen en de stekende pijn verzachten. Zoogsters dronken het in hun soep om de melkproductie op peil te houden. Het is potentieverhogend, maakt zachtmoedig en gelukzalig, verdrijft zorgen en somberheid. Het beurt mensen op, verkwikt en moedigt aan doordat het de bijnieren stimuleert en zo de productie van adrenaline. Het maakt blij, is voedselrijk en bevat veel kalium en calcium. Een aftreksel werkt kalmerend.
Magische eigenschappen;
Door Heksen vaak gebruikt als thee omdat het de psychische krachten versterkt en je senuwstelsel gevoelliger maakt. In bloementaal staat het voor openhartigheid, moed en vrolijkheid. Planeet: Jupiter. Sterrenbeeld: Leeuw. Het staat voor moed en bescherming omdat het werd toegevoegd aan de afscheidsdronk voor ridders die op kruistocht gingen. In Engeland dronken deelnemers van toernooien een infusie voor ze het strijdperk betraden, voor moed. Het werkt krachtig voor moed en psychisch en magisch bewustzijn. Het is demonenwerend en beschermend. Door het te eten geeft het een gevoel van harmonie.
Toepassing;
Voor een schoonheidsbad neem je 1 kilo gerst of havermout, 3,5 kilo zemelen en een paar handen bernagieblaadjes. Kook alles in voldoende bronwater en voeg dit toe aan je badwater; het reinigt en verzacht. Gebruik jonge blaadjes voor groene thee. Een kruideninfusie doet dienst als tonicum of hartversterker.
Maak een kompres tegen vermoeide benen door een infusie van bernagiebladeren af te laten koelen en hier een schone katoenen doek in te dompelen. Wring hem uit en wikkel hem om je benen.
Als je een droge huid hebt, neem dan een stoombadje met bernagiebladeren die je overgiet met kokend water, voor 10 minuten. Reinig hierna je gezicht met lauw water, droogdeppen en breng een vochtinbrengende créme aan.
Doe de bladeren fijngehakt door salades of kook ze als spinazie (fijngehakt). Ook lekker in soep, stoofpot, eenpansgerechten, bij schapenvlees, in zuivelgerechten en toegevoegd in wijn. Eet de bloemen als decoratie op desserts zoals taart, cake en ijs; gekristalliseerd of bedekt met een laagje suikerstroop. Konfijt ze door perfecte bloemen te plukken, ze zorgvuldig te wassen en te drogen op keukenpapier. Beschilder ze met een fijn borsteltje met eiwit, bpoeder ze met fijne suiker en leg ze op een vel vetvrij papier dat je besprenkeld hebt met fijne suiker. Laat ze 24 uur staan op een warme droge donkere plek en als ze droog zijn bewaar je ze in een luchtdichte doos tussen lagen vetvrij papier. Vries de bloemen in ijsklontjes, dit staat gewldig als decoratie in vruchtendrankjes, punch en wijn. Doe dit door de vakjes voor de helft met water te vullen en in te vriezen. Zodra het hard is doe je de vloemen erin en vul je het aan met water. De magische kracht van de plant komt in je drankje. Het blad kan als vervanger voor zout gebruikt worden.
Ook zijn de bloemen te gebruiken in potpourri.
Hoe te houden;
De plant trekt vlinders, wespen en bijen aan. Ze doen het goed naast aardbeien en tomaten.

Bieslook (AS) / Grof bieslook (AF)
Allium Schoenoprasum / Allium Fistulosum

Medische eigenschappen;
Het stelpt bloed en werkt als tegengif. Het is licht antibiotisch, antivirus en ontsmettend. Het stimuleert de eetlust en maakt vet eten lichter verteerbaar. Om kinkhoest tegen te gaan dient men 4 dagen brood met peterselie te eten.
Magische eigenschappen;
Het beschermd tegen het boze oog. Maak een boeketje of tuiltje van verse of gedroogde bieslookbloemen en hang deze bij een raam om ongeluk buiten te houden.
Toepassing;
Toevoegen aan salades, soep, eigerechten, kruidenboter, zachte kaassoorten, aardappelsalades. De bollen van Grof bieslook zijn hetzelfde te gebruiken als ui. Gebruik de sprieten als garnering. De bieslook mag niet meekoken.
Sprenkel een infusie over kruisbesstruiken en bernagie om schimmelvorming tegen te gaan. Omdat de bloemen natuurlijk drogen in warme lucht zijn ze goed toe te voegen in kransen en droogboeketten.
Hoe te houden;
Plant het onder appelbomen om schurft te voorkomen. Plant bieslook onder rozen; het staat mooi en houd insecten en sterroetdauw weg. Oogst de bladeren door ze vlak boven de grond af te knippen, anders sterft het overblijvende blad af of word lelijk bruin. De plant trekt vlinders en bijen aan. In de buurt van groenten planten bevorderd de productie van de groenten.

Bijvoet / Sint-Janswortel
Artemisia Vulgaris

Medische eigenschappen;
Gebrand weert het virussen en bacteriën. Het verdrijft insecten en in een mand weer het vlooien. Het werkt tegen wormen als het voor lange tijd in een lage dosering word ingenomen. Het wekt de eetlust op, stimuleerd de spijsvertering en reguleerd de menstruatie. Het verwarmd de baarmoeder, stopt bloedingen van de baarmoeder, remt een te lange menstruatie, helpt tegen een dreigende miskraam onder toezicht van een arts of kruidendokter! Bij onvruchtbaarheid veroorzaakt door een 'koude baarmoeder' en menstruatiepijn kan het helpen.
Magische eigenschappen;

Voor Heksen op pad gingen deden ze een paar blaadjes in de schoenen of bonden het rond hun lichaam, 'want bijvoet maakt de drager ervan onvermoeibaar'. In wierook zuivert het en het weert (boze) magie. Het beschermd reizigers, vooral tegen slechte invloeden. Gebruik voor sterkte, psychische krachten, bescherming, profetische dromen, genezing, bescherming, krachtige godinenergieën, magisch bewustzijn, divinatie. Gebruik als thee om het psychisch bewustzijn te optimaliseren, gedroogd in droomkussens, vers voor destiliatie van de olie en in alle vormen als hulpmiddel bij divinatie. In wierook en droomkussens geeft het levendige dromen voor amateurs, profetische dromen voor lucide dromers en OBE talenten. Een koude infusie gemaakt van gedroogde of, liever, verse bladeren geweekt in regenwater is een favoriet reinigingsmiddel voor divinatie instrumenten, zoals spiegels, schalen en ballen. Dezelfde oplossing, vers, kan gebruikt worden om een divinatie schaal mee te vullen. Zwangere vrouwen moeten uit de buurt blijven van alle vormen van bijvoet! Met mate gebruiken!
Toepassing;
Neem 2 keer per dag 1-2 ml / 20 - 40 druppels tinctuur of 2 keer daags 1 dl. infusie. Dit is te gebruiken bij een verlate of onregelmatige menstruatie, gebrek aan eetlust (bijv. na ziekte), bij trage spijsvertering en uitwendig bij verstuiking en verrekking. Niet gebruiken tijdens zwangerschap! Niet de dosis overschrijden! Voeg een aftreksel toe aan een voetenbad voor vermoeide voeten.

Bilzekruid / Duivelskruid / Heksenkruid / Zigeunerkruid / Profetenkruid
Hyoscyamus Niger

Medische eigenschappen;
Het bestrijd wormen. Het is zeer giftig; aanraking kan huiduitslag veroorzaken en het verspreid een narcotische geur die, sterk en te lang ingeademd, bedwelmend werkt! Bij inwendig gebruik is het dodelijk, na heftige en pijnlijke krampen! Experimenteren met dit kruid word sterk afgeraden!
Magische eigenschappen;
Dit kruid is op z' krachtigst als het door een maagd, staande op haar rechtervoet, met de pink word geplukt. Het was een belangrijk basisingrediënt voor tovertrucs van heksen en werd gebruikt in vliegzalf. Dit komt doordat het in kleine hoeveelheden hallucinerend werkt. Om regen af te dwingen doop je een bilzekruidstengel in een bron waarna je de met dit vocht besprenkeld. Plant het in het bos om onweer teweeg te brengen.

Bleekselderij / Selderij
Apium graveolens


Medische eigenschappen;
Doordat het meer caloriëen kost om te verwerken dan dat het bevat, val je ervan af. Inwendig werkt het kalmerend en bloedzuiverend. Een aftreksel van de zaden helpt bij artritis en reumatiek. Kan gebruikt worden voor zoutarme diëeten, zie toepassingen. Selderie stimuleert de spijsvertering en het bevordert het urineren. Het helpt bij borstvoeding, de gelaatskleur, gewrichtsontsteking, hoest, kneuzingen, nier-, blaas- en galstenen. In het wild groeiende selderij is niet geheel vrij van schadelijke stoffen, hoewel het niet giftig is!
Magische eigenschappen;

De Romeinen gebruikten het bij de begrafenismaaltijd, evenals voor de grafgarnerings. Bij hen was het dus een symbool voor de dood. Een eeuw later was het symbool van overwinning omdat de winnende veldheren hun hoofd hiermee tooiden. Nu in Griekenland is het een symbool van geluk en voorspoed en nog steeds versierd men huizen met selderijknollen op grote feesten. Het is staat lang bekend als afrodisiacum en was daardoor geliefd bij de Romeinen die veel selderiezaad aten. Het geheim is dat het de bloedtoevoer naar de geslachtsorganen activeert. Het kruid staat voor versterking van mentale en fysieke kracht, passie, geestelijke vermogens, concentratievermogen en lust. Het element vuur en de planeet Mercurius zijn eraan verbonden. Gebruik de zaadjes of olie in een droomkussen.
Toepassingen;

Lekker om rauw te eten, fijngesneden in soep, saus, roerbakgerechten, Indiase gerechten, eigerechten en salades. Snij 3 grote stengels fijn, kook ze 20 minuten in 3 dl. melk en eet dit warm als soep.
Voor een aftreksel van de zaden plet je 1 tl. zaad, kook dit 5 minuten in een kopje water, dek af en laat 10 minuten trekken. Zeef het en drink het warm op. Het werkt potentieverhogend wanneer je 2 tl. fijngesneden kruid overgiet met een kwart liter water. Breng het langzaam aan de kook, haal het van het vuur en drink hiervan 2 kopjes per dag.
Wanneer je gemalen selderijzaad mengt met zout, krijg je selderijzout. Dit is minder zout dan gewoon keukenzout en lekker bij gegrilde gerechten.

Boerenwormkruid
Tanacetum Vulgare


Medische eigenschappen;
Thee stimuleerd de spijsvertering en thee van de bloemen en bladeren is een middel tegen ingewandsworden, zoals spoel-, rond- en lintwormen. Dit komt door het gftige thujon dat in de etherische olie zit. Daarom wordt het tegenwoordig als wormdrank afgeraden.
Het helpt tegen dyspepsie en uitwendig tegen schurft en het verlicht reuma. Gebruik de bladeren in een kompres.
Het is krachtig menstruatie opwekkend doordat het de bloedtoevoer naar de buik bevorderd, en het werkt parasietwerend. Niet innemen tijden zwangerschap! Niet lang achter elkaar gebruiken! Een hoge dosis veroorzaakt duizeligheid, kramp, buikpijn en een overdosis thee of olie kan dodelijk zijn!
Magische eigenschappen;
Het is de verjaardagsbloem voor 23 februari. Planeet is Venus. In de taal der bloemen betekend het: 'Ik verklaar je de oorlog'. Het staat voor gezondheid, lang leven, conceptie en zwangerschap, onzichtbaarheid bij mogelijk gevaar, beschermijng, rijkdom, waarheid en gemoedsrust. Het is het kruid van de lente-equinox (Ostara).
In de middeleeuwen werd het gebruikt om de conceptie te bevorderen, maar de olie werd gebruikt als anticonceptiemiddel. De vrouw legde geplette bladeren op haar navel en dronk een infusie om een dreigende miskraam tegen te gaan.
Lijken werden met dit kruid ingesmeerd tegen ontbinding, toefjes van het kruid werden in de lijkwade ingewerkt om te verhinderen dat maden het lijk zouden opeten. Ook vlees (en vis) werd ingewreven met deze bladeren en bedekt met verse takken van dit kruid.
Steek het in je schoenen om ongeluk af te wenden. Het weert (kwade) magie. Het is een goed strooikruid om je huis te ontsmetten. Bladeren en stengels weren muggen, wespen en andere insecten.
Toepassingen;
Gebruik de verse bladeren in eiergerechten, voor zoete pudding, in gebakjes, salades en in vlees-, kaas- en melkgerechten. In kleine hoeveelheden kan het vermengd worden in "groenkoeken" of ovenkoeken. De bladeren zijn ook te gebruiken als kompres.
De bloeiende stengels worden na drogen felgeel en zijn te gebruiken als droogbloemen. Het droogt natuurlijk in de warme lucht en gaat daardoor goed in kransen. Ook kun je een bosje ophangen als vliegenverdrijver. Een extract van de hele plant werkt insectendodend en houd hokken en manden vlovrij.
De bloemtoppen geven met aluin een donkergele textielverf en anders een oranje verf.

Braam / Bosbraam
Rubus fruticosus L.


Medische eigenschappen;
Braamblad werkt stoppend en ontstekingwerend op geprikkelde slijmvliezen. Het kalmeert en werkt heel licht slaapverwekkend. Braambladthee helpt tegen diaree, als gorgel- en spoelmiddel bij ontstoken mond- en keelholte en in bad bij slecht genezende wonden. Een aftreksel van de bladeren verzacht de huid.
Magische eigenschappen;
Het geeft krachtige en levendige vibraties en bevordert daardoor de gezondheid en romantische gevoelens. Het staat voor reiniging, liefde, voorspoed, genezende krachten.
Hoe te houden;
Na begin oktober kan je ze beter aan de struiken laten hangen voor de vogels omdat ze dan niet meer goed genoeg zijn voor ons.

Brandnetel / Grote brandnetel
Urtica pioica


Medische eigenschappen;
Thee van gedroogde blaadjes werkt bloedzuiverend en helpt goed bij hoest, verkoudheid, infecties aan de luchtwegen, opvliegers en tegen allergische aandoeningen zoals astma. Het netelgif kan helpen tegen hooikoorts. Verse jonge brandnetelplanten zijn urineafdrijvend bij bijvoorbeeld waterzucht en verlagen de bloedsuikerspiegel waardoor het ondersteunt bij suikerziekte.
Het bevat vitamine C en A, ijzer en voedingsvezels. Ook bevat het veel essentiële mineralen die helpen bij artrose.
Het brandnetelsap, plaatselijk toegepast, is huidzuiverend en daardoor effectief bij jeuk, acné, huidirritatie, (brandnetel)steken, beten, huiduitslag, werkt samentrekkend en bloedstelpend: Het helpt de doorbloeding verminderen, bloedingen stelpen en de bloeddruk verlagen. Daardoor kun je het ook gebruiken bij een bloedneus of ernstige bloedingen van wonden of voortplantingsorganen. Het vermindert overmatige menstruele bloedingen en artritis, en kan jicht en reuma verlichten.
Thee is een goed tonicum bij anemie en ijzertekort bij bv. bloedarmoede. Inwendig kan het de voedingsstatus van bloedarmoede in balans brengen. Het bladgroen van verse brandnetelplanten bevordert de bloedaanmaak.
De jonge verse plant verbeterd kalkopname uit voedsel en ondersteunt daardoor bij botontkalking, gewrichtsklachten, vermoeidheid en vitaliseerd en versterkt daardoor na ziekte. Het helpt bij haaruitval, zwakke of brose nagels, én het bevorderd de groei hiervan doordat het de doorbloeding van de huid bevorderd.
De wortel behandelt een vergrote prostaat. Bij sommigen kan irritatie optreden; Stop dan meteen met het gebruiken!
De Romeinen wreven hun (ontstoken) gewrichten ermee in of sloegen erop om een ontstekingsreactie op te wekken die de aandoening, artritis of reuma kalmeert. Tevens bevorderd het de doorbloeding van de huid, waardoor ze zich ermee warm hielden in koude klimaten. De Indianen gebruikten het om scheurbuik te genezen.
Magische eigenschappen;
De plant kan veilig geplukt worden als je je handen bedekt in handschoenen of simpele plastic zakjes. De plant werd gebruikt om stof van te weven, zoals beschreven in het sprookje van de Prinses en de 7 zwanen, en voor het maken van papier. Het is een afrodisiaticum.
Het verdrijft negatieve vibraties, geeft bescherming, genezing en hartstocht. Het hoort bij dinsdag.
Toepassingen;
De rauwe plant is niet geschikt voor eten want ze is giftig en kan de nieren beschadigen. Het zuur in de brandnetel die de vervelende prik veroorzaakt kun je uit de plant krijgen door drogen of verhitten (koken). Je kunt de hele, jonge plant, het perssap, de gedroogde bladeren en de wortelstok gebruiken.
Kook de jonge blaadjes als spinazie of verwerk de jonge toppen van de bladeren in soep dat dagelijks gebruikt kan worden als tonicum. Ook kun je wijn en bier van brandnetels maken.
Neem van een infusie 2 keer daags 2 dl., van een wortelafkooksel dagelijks 2 dl. en van een tinctuur 2 keer daags 1 ml of 20 druppels. Brandnetelshampo helpt tegen roos. Oudere blaadjes worden korrelig en zijn niet geschikt voor cullinair gebruik.
De lange sliertige gedroogde zaden kunnen in kleine hoeveelheden gerookt worden als joint.
Hoe te houden;
Bemest bessenstruiken met brandnetels; ze bevatten veel mineralen. Brandnetels stimuleren de groei van andere planten in de buurt en maken ze resistenter tegen ziekten. De olie die brandnetelbladeren uitscheiden vertraagd bederf.

 

Hepziba's Heksen Gedonder is onderdeel van Touched by Magic.
Zie ook: Touched by Magic en Mijn Korset.